top of page

de HSP podcast waar je écht iets aan hebt

Hier vind je alle onderwerpen van de podcastafleveringen die we reeds maakten. Klik op het onderwerp om er meer over te weten te komen en te luisteren via jouw favoriete platform.

HSP als een sterkte


We praten met psychologe Chiara Tolpe van @the.hsp.journal over wat HSP (hoogsensitiviteit) wel en niet is. Ze vertelt hoe je weet of je HSP bent en hoe je er over praat met anderen. Ze geeft een helder kader mee rond de verschillende kenmerken van HSP en deelt tips die ze zelf gebruikt om haar gevoeligheid in te zetten als een sterkte.

Liefdevolle grenzen stellen


In deze aflevering praten we met Isabelle Cosijns, HSP coach en ook zelf hoogsensitief en chronisch pijnpatiënt. Ze weet ons heel wat te vertellen over leven op je eigen ritme. We hebben het over waarom HSP'ers moeite hebben met grenzen stellen, welke soorten grenzen er zijn en hoe je ze kan voelen en (laten) respecteren. We delen elk ook onze eigen uitdagingen en tips.

Multipassionate zijn


Samen met mulitpassionate coach Anouk De Weerdt praten we over wat het betekent om multipassionate te zijn. We bespreken valkuilen zoals niet weten waar eerst te beginnen met al je ideeën, overprikkeld raken, snel afgeleid zijn,... En ook waarom dit net een mooie eigenschap is en hoe we dit als een sterkte kunnen inzetten.

Kan ik een beetje HSP zijn?


Deze aflevering gaat over hoe wij, Stien & Myrthe, kijken naar hoogsensitief zijn. Kan je ook een beetje hoogsensitief zijn? Ontdek wat wij denken over het etiket HSP en welke impact dat al had op ons leven. 

Babbelbokaal: een kwetsbare babbel

 

Stien & Myrthe testen de Babbelbokaal uit. Onvoorbereid. Het resultaat: een kwetsbare babbel waarin je ons weer wat beter leert kennen.

We kennen het allemaal, de small talk, de standaard gesprekken met vrienden en familie. Gezellig, maar soms is het ook gewoon eens fijn om elkaar wat échter te leren kennen. Vanuit die nood die we zelf voelden hebben we de Babbelbokaal gemaakt.

 

HSP & Werk: 3 persoonlijke verhalen

 

Wat doen (hoog)sensitieve personen zoal van job? Welke uitdagingen komen ze tegen? En wat hebben ze daar al uit geleerd?

 

In deze aflevering komen 3 (hoog)sensitieve dames aan het woord: Eline de creatieve duizendpoot en onderzoekster aan de universiteit, Nouchka de fotografe en online onderneemster en Lentel de mama, leerkracht, massagetherapeut en yogadocent.

Hormonen & gevoeligheid

Na deze aflevering weet je hoe hormonen een invloed hebben op je lichaam en dus ook op je gevoeligheid. Je krijgt heel wat inzichten en tips rond anticonceptie, hormonale disbalans en leven volgens je cyclus.

Onze gaste is Julie Heesterbeek van Hormao. Julie is verpleegkundige, orthomoleculair therapeut en hormooncoach. Een vat vol kennis, die ze ook nog eens vlot overbrengt. En ja, wij konden het niet laten om ook wat persoonlijke vragen te stellen over onze hormonen, anticonceptie en kwaaltjes.

ASS, AD(H)D en HSP

Veel afkortingen in deze titel! Vandaag praten we met Elise Cordaro. Je kent haar misschien van het tv-programma ‘Taboe’ uit de aflevering Autismespectrumstoornis. 

We gaan met haar in gesprek over de diagnose ASS en ADHD en de invloed daarvan op haar leven en dat van anderen. Je zal merken dat ook als HSP je hier veel uit kan herkennen. Elise strooit met goeie inzichten en tips, het is weer een waardevolle aflevering geworden!

En het wil weer lukken dat ik, Stien, net voor deze aflevering mijn audiomateriaal thuis vergat. Maar met behulp van een smartphone en een waterkan als statief valt het geluid best mee. 
 

Geniet ervan! 

Openhartig verhaal:
Jasmien (30) over haar HSP & burn-out

In deze aflevering richten we ons op hoe HSP & burn-out er in de praktijk uitziet. We hadden begin dit jaar (2022) een gesprek met Jasmien. Ze vertelde over welke uitdagingen haar hoogsensitiviteit bracht in haar 2 jobs in de zorg, wat de aanleiding was van haar burn-out, waarom het 3e keer goede keer was bij haar mindfulness cursus en ook wat haar helpt om te gaan met angst en de focus op wat kan misgaan. 

Hoogsensitief ouderschap
met HSP experte Bieke Geenen

Bieke Geenen is een vat vol kennis en ervaring als het gaat over hoogsensitiviteit en ouderschap. Luister naar deze aflevering als je wil weten hoe het is om kinderen op te voeden als HSP, als je een hoogsensitief kind hebt rondlopen thuis of als je wil bijleren over deze thema’s.

In verbinding zijn (als HSP)
met Antoon Walgrave

In deze aflevering praten we met Antoon Walgrave. Hij weet ons heel wat te vertellen over in verbinding staan: met je omgeving en met jezelf. We hebben het over zijn eigen pad en hoe hij terechtkwam bij de technieken die hij nu inzet om tot die verbinding te komen zoals yoga, ademwerk en klankschalen. Een puur gesprek waarin je bijleert over in verbinding staan, en je getrakteerd wordt op een stukje klankschaalmuziek.

Praten over gevoeligheid
met (gedichten van) Liz is More

 

We lezen samen gedichten van Liz is More, met schrijfster Liz Corthals zelf. Elk gedicht gaat over een kenmerk dat heel eigen is aan hoogsensitiviteit. Aan de hand van de pareltjes van gedichten leren we Liz beter kennen, praten we over onze eigen uitdagingen en inzichten en genieten we van die heerlijke stem van Liz. Een geweldige afsluiter van het tweede podcastseizoen van De Koesterfabriek.

Wie wij zijn: Stien & Myrthe

 

In deze aflevering leer je ons, Stien en Myrthe, beter kennen. We vertellen elk ons verhaal en wat we met deze podcast willen bereiken.

bottom of page